پرینتر های سه بعدی – انواع پرینتر های سه بعدی

پرینتر های سه بعدی – انواع پرینتر های سه بعدی
محمدرضا بهداروند
بروزرسانی: 2024/04/21 ساعت: 23:26
زمان خواندن 15 دقیقه و 8 ثانیه

پرینتر های سه بعدی ، در زندگی افراد نقش پررنگی را ایفا می کند. استفاده از آن سبب شده است تا انواع چاپگر های سه بعدی که شامل پرینتر سه بعدی FDM ، پرینتر سه بعدی SLA ، پرینتر سه بعدی DLP ، پرینتر سه بعدی SLS می باشند را برای شما معرفی کنیم.

پرینتر سه بعدی چیست؟

پرینتر های سه بعدی که به آن ها فرایند ساخت مواد افزودنی نیز می گویند. از طریق یک فایل دیجیتالی دو بعدی ، مواد اولیه وارد شده در پرینتر را از طریق اسکن فایل به یک قطعه سه بعدی تبدیل می کنند.

عملکرد چاپگر های سه بعدی به این شکل است که با قرار دادن لایه های مختلف یک شی بر روی هم به صورت افقی ، باعث به به وجود آمدن آن می شود. به دلیل این نوع ساخت اشیا به پرینتر های سه بعدی ، ساخت افزایشی نیز می گویند.

در فرایند پرینت سه بعدی و یا ساخت افزایشی با استفاده از تکنولوژی ، داده شما به پرینتر سه بعدی وارد می شود. از طریق فرایند ایجاد لایه لایه ، مدل شما ساخته می شود.

چاپگر سه بعدی
پرینتر سه بعدی

انواع پرینتر های سه بعدی

پرینتر های سه بعدی با توجه به نوع کاربرد و نوع تکنولوژی به کار رفته شده در آن ها برای اشکال مختلفی از فناوری ها طراحی شده اند. همین امر سبب شده است ، چاپگر های سه بعدی به انواع مختلفی تقسیم بندی شوند.

پرینتر سه بعدی FDM

پرینتر سه بعدی FDM ، به آن مدل سازی ته نشینی گداخته و یا فیلامنت نیز می گویند. یکی از روش های مدل سازی سریع است. نحوه کار کردن آن به این صورت است که با ادغام شدن مواد به شکل الگویی ، باعث به وجود آمدن محصول می شود.

پرینتر سه بعدی FDM ، رشته پلاستیکی و الکترود را ذوب می کنند و در نهایت یک مدل به شکل لایه های برش خورده افقی را به وجود می آورند.

مزایای استفاده از پرینتر سه بعدی FDM

از مزایای رایج این نوع چاپگر ها می توان به قیمت مناسب آن ها اشاره کرد. نسبت به انواع مختلف دیگر خود ، ارزان تر هستند. همین امر سبب گردیده تا استفاده از این نوع پرینتر ها در بازار نیز زیاد باشد. همچنین در دسترس بودن مواد اولیه چاپگر های سه بعدی FDM در بازار و ارزان بودن قیمت مواد اولیه آن ها نیز ، دلیل دیگری برای استفاده از این نوع چاپگر در بین افراد شده است.

 

علاوه بر موارد گفته شده قادر به تولید قطعات بزرگ نیز هستند. به طوری که با تولید انواع مختلف قطعات بدون این که مواد اولیه را هدر دهند محصول مورد نظر را به وجود می آورند. از این نوع پرینتر ها در صنایع نیز استفاده می شود.

محدودیت ها و معایب استفاده از چاپگر های سه بعدی FDM

با توجه به قیمت مناسب این نوع پرینتر ها سبب شده است تا از دقت و سرعت و کیفیت زیادی برخوردار نباشند. علاوه بر آن از محدودیت استفاده از مواد نیز برخوردار هستند. به این معنا که تنها از برخی مواد پلیمری می توان در تولید قطعات استفاده کرد.

پچاپگر سه بعدی
پرینتر سه بعدی FDM

از این نوع پرینتر برای تولید قطعاتی که از پیچیدگی بسیار بالایی برخوردارند نمی توان استفاده کرد. استفاده از این پرینتر همیشه ساده نیست و با بالا بردن حرارت باعث خراب شدن قطعات تولیدی نیز می شود.

مواد اولیه استفاده شده در پرینتر سه بعدی FDM

مواد اولیه ای که در این نوع پرینتر ها استفاده می شود متغیر است. عمده ترین مواد اولیه آن شامل پلاستیک های PLA , ABS , نایلون , PET , TPU و PC هستند. در ایران از سه متریال PLA , ABS , نایلون استفاده می شود.

از پلاستیک ABS برای استحکام و مقاومت حرارتی بالاتر استفاده می شود. در حالی که استفاده از پلاستیک PLA بسیار راحت تر و از کیفیت سطح خوبی نیز برخوردار است. تنها مشکلی که در استفاده از این نوع پلاستیک وجود دارد شکننده بودن آن در ضخامت های پایین است.

استفاده از نایلون نیز ، ویژگی های خاصی را به همراه دارد. از مقاومت بسیار بالا و همچنین خواص مکانیکی زیادی برخوردار است. نداشتن میزان مناسبی از چسبندگی بین لایه های تولید شده آن را ، می توان از معایب استفاده از این نوع پلاستیک معرفی کرد.

پرینتر سه بعدی SLA

این نوع پرینتر که به استریولیتوگرافی نیز شهرت دارد ، به عنوان چاپ رزین و فتوپلیمرزاسیون VAT نیز شناخته شده است. نوع چاپ در پرینتر سه بعدی SLA به صورت لایه ای است که از دو مکانیزم بالا به پایین و پایین به بالا برای ساخت قطعات استفاده می کند.

چاپگر سه بعدی SLA
پرینتر سه بعدی SLA

تفاوت بین مکانیزم ها باعث می شود تا لیزر موجود در چاپگر ها ، قطعه مورد نظر را از بالا به پایین و یا از پایین به بالا ایجاد کنند. دقت استفاده از این پرینتر نیز بسیار زیاد است.

در چاپگر سه بعدی SLA از رزین که یک ماده حرارتی و واکنش پذیر است استفاده می شود. آن را از طریق منبع نوری که به صورت لیزر قابل استفاده است ، به پلاستیک سخت تبدیل می کند.

مهم ترین کاربرد استفاده از پرینتر سه بعدی SLA در ساخت وسایل مهندسی و نمونه سازی صنعتی است.

مزایای استفاده از چاپگر های سه بعدی SLA

مهم ترین مزیت استفاده از این پرینتر ، دقت بسیار بالای آن در تولید قطعات است. به طوری که قطعات تولید شده کاملا ایزوتروپیک و ضد آب هستند و از سطح صافی نیز برخوردار هستند.

مناسب ترین نوع چاپگر در تولید قطعات شفاف می باشد. همچنین از چاپگر سه بعدی SLA برای تولید قطعات صنعتی نیز استفاده می شود.

محدودیت ها و معایب استفاده از چاپگر های سه بعدی SLA

مهم ترین محدودیت استفاده از این نوع پرینتر قابل استفاده نبودن آن برای تولید قطعات نهایی می باشد. علاوه بر آن ، به غیر از رزین نمی توان از مواد دیگری در این نوع پرینتر ها استفاده کرد.

همچنین بعد از تولید قطعات توسط این پرینتر ، باید آن ها را به مدت چند ساعت در مقابل اشعه فرابنفش قرار دهید. ایمر باعث می شود تا قطعه مورد نظر سفت شده و بتوان از آن استفاده کرد.

مواد اولیه استفاده شده در پرینتر های سه بعدی SLA

در این نوع چاپگر ها از رزین به عنوان مواد اولیه ساخت قطعات استفاده می شود. رزین ها تنوع زیادی دارند و در انواع مختلفی نیز کاربرد دارند. انواع رزین ها شامل رزین استاندارد ، سخت ، بادوام ، مقاوم در برابر حرارت ، انعطاف پذیر ، دندانپزشکی و قابل ریخته گری می باشند.

پرینتر سه بعدی DLP

از دیگر چاپگر های معرفی شده در این مطلب شامل این نوع پرینتر می باشد. در عین حالی که شباهت بسیار زیادی با چاپگر SLA دارند ، تفاوت های زیادی نیز با هم دارند. تفاوت موجود در پرینتر سه بعدی DLP و پرینتر سه بعدی SLA در هنگام تابش نور می باشد. در چاپگر های SLA تابش نور از طریق لیزر می باشد. در صورتی که در چاپگر های DLP تابش نور از طریق پروژکتور است.

چاپگر سه بعدی DLP
پرینتر سه بعدی DLP

تکنولوژی چاپ به کار رفته در این پرینتر ، از نوع لایه ای است. کاربرد چاپگر DLP در ساخت ارتودنسی های شفاف و در صنعت طلاسازی با ساختن مدل سه بعدی و قرار دادن آن در ریخته گری ها باعث ساخت قطعه مورد نظر می شود.

مزایای استفاده از چاپگر های سه بعدی DLP

اجزا و قطعات به کار رفته شده در این نوع پرینتر ها در مقایسه با دیگر انواع پرینتر ها بسیار ساده می باشند. به طوری که هزینه های نگهداری و تعمیر آن نیز بسیار پایین است. همین امر عمده ترین مزیت استفاده از این نوع پرینتر ها شده است.

معایب استفاده از چاپگر های سه بعدی DLP

مهم ترین معایبی که در استفاده از این پرینتر ها وجود دارد و سبب شده است تا محدودیتی برای انتخاب ان به وجود آورد قیمت نسبتا بالای آن می باشد.

مواد اولیه استفاده شده در پرینتر های سه بعدی DLP

مواد اولیه ی استفاده شده در این نوع پرینتر نیز همچون مواد چاپگر های SLA استفاده می باشد. این مواد شامل رزین سرامیکی ، رزین قابل ریخته‌ گری ، رزین استاندارد ، سخت ، بادوام ، مقاوم در برابر حرارت ، انعطاف پذیر ، دندانپزشکی است.

پرینتر سه بعدی SLS

این نوع چاپگر از توانایی تولید قطعات بسیار کاربردی برخوردار است. از طریق ذوب کردن ذرات پودر پلیمر آن ها را به هم می چسابند و قطعه نهایی را به وجود می آورد.

چاپگر سه بعدی SLS
پرینتر سه بعدی SLS

از ویژگی مهم پرینتر سه بعدی SLS برخوردار بودن از پیچیدگی هندسی است. باعث می شود تا بتوان هر نوع قطعه ای را از طریق آن ایجاد کرد. چاپگر های SLS تولید قطعه و مدل را به صورت لایه ای انجام می دهند. به این معنا که در ابتدا یک لایه از قطعه را ایجاد کرده ، سپس لایه بعدی ان را به وجود می آورد.

مزایای استفاده از چاپگر های سه بعدی SLS

مهم ترین مزیت استفاده از این نوع چاپگر ها بالا بودن دوام و استحکام تولید قطعات می باشد. همچنین با داشتن سرعت بسیار بالایی در تولید قطعات نیز باعث شده است تا از دیگر مزیت های مهم چاپگر های SLS باشد.

برخوردار بودن از چسبندگی بسیار مناسب در بین لایه های تولیدی این نوع پرینتر نیز ، از ویژگی های مهم دیگر آن محسوب می شود.

معایب استفاده از چاپگر های سه بعدی SLS

دقت استفاده از این نوع پرینتر ها متوسط است. اما دقت ساخت آن در مقایسه با پرینتر های FDM و SLA بیشتر است. تعداد قطعات ساخته شده توسط پرینتر SLS دارای تیراژ پایینی است که از دیگر معایب موجود در این نوع چاپگر ها محسوب شده است.

برای تولید قطعاتی که به صورت توخالی می باشند نمی توان از این نوع چاپگر استفاده کرد. علاوه بر آن گران بودن چاپگر SLS نیز باعث به وجود آمدن محدودیت دیگر آن شده است.

مواد اولیه استفاده شده در پرینتر های سه بعدی SLS

مواد اولیه استفاده شده در این نوع چاپگر ها برای تولید قطعات ، پلیمر های ترموپلاستیک می باشد. این نوع پلاستیک خود نیز انواع مختلفی دارد و از جمله آن می توان به PA12 اشاره کرد. این نوع پلاستیک را به صورت پودر گرانول در پرینتر سه بعدی SLS قرار می دهند.

خطا های احتمالی انواع پرینتر های سه بعدی

علی رغم استفاده از چاپگر های سه بعدی بسیاری از مواقع در هنگام استفاده از آن ها مشکلاتی به وجود می آید. اطلاع داشتن از علت مشکل به وجود آمده باعث می شود تا مشکل مورد نظر را به راحتی رفع نمایید.

با مطالعه بر روی انواع خطا هایی که از طریق پرینتر های سه بعدی قابل رویت است ، در زمان به وجود آمدن مشکلات می توانید آن ها را حل کنید. خطا هایی که از طریق چاپگر های سه بعدی اتفاق می افتند ، شامل موارد زیر هستند. تعدادی از آن ها را در این قسمت معرفی کرده ایم.

خراب شدن لایه اول چاپ شده

زمانی که اولین لایه به درستی چاپ نشود به این معناست که صفحه پرینتر شما به درستی تنظیم نشده است. این مشکل زمانی رخ می دهد که اولین لایه شما به درستی به صفحه چاپگر چسبیده نباشد.

دور بودن بیش از اندازه نازل از صفحه و یا نزدیک بودن بیش از اندازه آن به صفحه باعث می‌ شود تا در هر صورت چاپ بدون عیبی نداشته باشید. بهتر است ، با تنظیم کردن ارتفاع نازل و تمیز کردن صفحه پرینت مشکل مورد نظر را حل کنید.

نازل چیست؟ نازل ها یکی از قطعات کوچک فلزی هستند که از طریق آن ها فیلامنت ذوب شده تزریق می شود.

چاپ نشدن تعدادی از لایه ها

اگر با چاپ مدل ، تعدادی از لایه های آن چاپ نشوند ، دلایل مختلفی برای آن وجود دارد. ممکن است که پرینتر ، فیلامنت لازم برای پر کردن لایه ها را تهیه نکرده باشد. و یا زمانی که نازل کثیف باشد ، امکان رخ دادن این مشکل وجود دارد.

همچنین اگر محور های افقی پرینتر به درستی در محل خود قرار نداشته باشند ، باعث به وجود آمدن اصطکاک می ‌شود. اصطکاک موجود نیز ، حرکت ساده پرینتر را بر هم می زند. به این صورت سبب به وجود آمدن مشکل مورد نظر می شوند.

برای رفع این مشکل نیز با توجه به علت رخ دادن آن ، راه حل های متفاوتی وجود دارد. با روغن کاری کردن پرینتر و یا با چک کردن مکانیکی پرینتر می ‌توانید از مشکل به وجود آمده جلوگیری کنید. بهتر است این کار را از طریق افراد خبره انجام دهید. این مشکل شامل دلایل دیگری نیز می باشد. با سپردن آن به یک مکانیک ماهر می توانید از خطای به وجود آمده جلوگیری کنید.

رشته شدن مدل چاپ شده

بعد از چاپ کردن مدل و نمونه خود در صورتی که قسمت های مختلف مدل در حال رشته شدن باشند ، این امر بیان کننده عبور هد پرینتر از قسمت های خالی است که در هنگام ذوب فیلامنت باعث می ‌شود تا از قسمت  ذوب شده پرینتر خارج شود.

برای حل این مشکل نیز می ‌توانید از گزینه retraction که در نرم ‌افزار های slicing وجود دارد ، استفاده کنید. عملکرد آن به این شکل باعث می‌ شود تا فیلامنت را قبل از این که نازل بر روی قسمت های خالی حرکت کند به داخل هد بکشاند و از ریخته شدن آن جلوگیری کند.

در استفاده از پرینتر ها امکان رخ دادن خطا های دیگری نیز وجود دارد. در این قسمت تنها تعدادی از آن ها را معرفی کردیم.

در صورتی که بخواهید با کاربرد پرینتر های سه بعدی در پزشکی و دندانپزشکی آشنا شوید با انتخاب کلید زیر مقاله مورد نظر را مطالعه کنید.

 

نتیجه گیری

کارایی و مزایایی که در استفاده از پرینتر های سه بعدی وجود دارد باعث شده است تا در این مطلب به معرفی انواع پرینتر های سه بعدی بپردازیم. ویژگی های آن ها را به همراه مزایا و معایبی که در چاپگر های سه بعدی وجود دارد را ، معرفی کردیم. با مطالعه انواع پرینتر های سه بعدی که شامل پرینتر سه بعدی FDM ، پرینتر سه بعدی SLA ، پرینتر سه بعدی DLP ، پرینتر سه بعدی SLS هستند ، به راحتی می توانید با کارایی آن ها آشنا شوید.

بخش پرسش و پاسخ

از اینکه بتوانیم به شما کمک کنیم خوشحال خواهیم شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام و نام خانوادگی *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
      محاسبه حمل و نقل
      اعمال کوپن