کاربرد پرینتر های سه بعدی در پزشکی

کاربرد پرینتر های سه بعدی در پزشکی
محمدرضا بهداروند
بروزرسانی: 2024/03/22 ساعت: 01:10
زمان خواندن 15 دقیقه و 25 ثانیه

کاربرد پرینتر های سه بعدی ، بسیار زیاد است. بیش ترین اثرگذاری پرینتر ها در حوزه پزشکی و دندانپزشکی بوده است. در این قسمت به معرفی کاربرد چاپگر های سه بعدی در بخش پزشکی و دندانپزشکی پرداخته ایم. در انتها نیز مواد اولیه ای که در این پرینتر ها استفاده شده است را بیان کرده ایم

پرینتر های سه بعدی

چاپ از طریق پرینتر های سه بعدی یکی از روش های اسکن فایل است. از طریق چاپگر های سه بعدی ، فایل دو بعدی به محصول سه بعدی تبدیل می شود. فرآیندی که توسط پرینتر ها انجام داده می شود به صورت لایه لایه ، مدل را ایجاد می کند.

انواع مختلفی از چاپگر های سه بعدی وجود دارند. مواد اولیه ای که در پرینتر ها استفاده می شود در هر کدام از انواع مختلف چاپگر ها نیز متفاوت است.

همچنین روش های چاپ از طریق پرینتر های سه بعدی ، با توجه به نوع مواد متغیر هستند.

چاپگر سه بعدی
پرینتر سه بعدی

هر کدام از انواع چاپگر های سه بعدی ، دارای مزایا و معایبی هستند. با قیمت های متفاوتی که برای پرینتر ها وجود دارد ، نوع کارایی آن ها نیز متفاوت می شود.

کاربرد پرینتر های سه بعدی

کاربرد های بسیار زیادی برای پرینتر های سه بعدی وجود دارد. نوع مواد اولیه و متریال استفاده شده در چاپگر ها باعث تفاوت در کاربرد های آن ها شده است. از جمله این کاربرد ها می‌ توان به کاربرد پرینتر های سه بعدی در پزشکی ، دندانپزشکی ، طلا و جواهر ، ماکت سازی ، نمونه سازی ، مجسمه سازی و انیمیشن اشاره کرد.

در این بخش به معرفی کاربرد چاپگر های سه بعدی در حوزه دندانپزشکی و پزشکی پرداخته ایم.

کاربرد پرینتر های سه بعدی در پزشکی

چاپگر های سه بعدی در صنعت پزشکی مصرف بیشتری پیدا کرده اند. با پیشرفت تکنولوژی ساخت چاپگر ها ، استفاده از آن ها در بخش های مختلف پزشکی ، کمک پزشکان شده است.

مهم ترین مزایای استفاده از پرینتر های سه بعدی در صنعت پزشکی افزایش کیفیت زندگی افراد و بهبود آن است.

با وجود حساسیتی که در اسکن و تصویر بردار پزشکان در قسمت های مختلف اندام ها وجود دارد ، با استفاده از پرینتر های سه بعدی و اسکنر های لیزری سبب می ‌شود تا بتوان برای تصاویر دقیق بخش‌ های مختلف آناتومی بدن از آن استفاده کرد. به ویژه برای اسکن های CT و تصویر برداری های MRI می ‌توان از بافت ها و استخوان ها تصاویر دقیقی را به دست آورد.

استفاده از پرینتر های سه بعدی در ساخت پروتز ها

مهم ترین مزیت استفاده از چاپگر های سه بعدی در ساخت انواع پروتز ها ، پایین آوردن هزینه هاست. از این طریق صرفه جویی های اقتصادی نیز ، برای بیمارانی که از پروتز ها استفاده می کنند شامل می شود.

از پرینتر های سه بعدی برای طراحی اندام افراد معلول نیز استفاده می شود. به این دلیل که طراحی و ایجاد اندام افراد معلول امری پیچیده است ، از طریق چاپگر های سه ‌بعدی اقدام به تولید و ایجاد آن با سرعت بیشتر و هزینه کمتری میی نمایند.

رایج ترین پروتز های ساخته شده توسط پرینتر های سه بعدی شامل دست ، پا و بازو ها می باشد. با وجود انعطاف پذیری بالای طراحی پروتز ها توسط چاپگر های سه ‌بعدی باعث استفاده روز افزون آن نیز شده است.

استفاده از پرینتر سه بعدی در ساخت بانداژ

بانداژ و یا پانسمان بر روی قسمت آسیب دیده قرار داده می ‌شود. استفاده از آن سبب می‌ شود تا از خونریزی و ورود میکروب به قسمت آسیب دیده و به وجود آمدن عفونت نیز جلوگیری می کند.

کاربرد چاپگر های سه بعدی در تولید بانداژ چیست؟ فردی که دچار سوختگی شدید و یا زخم عمیقی شده است ، به طوری که بهبود آن بسیار سخت است عفونت شدیدی در قسمت آسیب دیده به وجود خواهد آمد. در بسیاری از مواقع عفونت به وجود آمده نیز ، باعث مرگ فرد می شود.

بنابراین با استفاده از چاپگر های سه‌ بعدی و مزایایی که در آن ها وجود دارد نوعی از بانداژ های چاپ سه بعدی را به وجود آورده اند. از طریق آن می توان به صورت سفارشی ، برای قسمت های خاص آسیب دیده آن را ایجاد کرد. سپس با استفاده از مواد خاصی که در دسترس می باشد آن را تزریق می کنند.

استفاده از چاپگر های سه بعدی در ساخت بانداژ
کاربرد پرینتر سه بعدی در ساخت بانداژ

استفاده از پرینتر سه بعدی در ساخت استخوان

در آسیب هایی که از طریق تصادف و یا حادثه های دیگر به بدن وارد می شود و قسمتی از استخوان اندام بدن از بین می رود ، معمولاً پزشکان از روش های سنتی برای ترمیم استخوان و ترمیم بافت استفاده می ‌کنند.

این روش همیشه به درستی بافت استخوان ها را پیوند نمی زند و دارای معایبی نیز می باشد. از جمله معایبی که در استفاده از این روش وجود دارد می توان به این موارد اشاره کرد که در بعضی مواقع برای پیوند استخوان باید بخشی از استخوان قدیمی برش داده شود تا بتوان پیوند را متناسب با آن انجام داد.

همچنین در حین جراحی ، صفحات فلزی و یا داربست هایی به قسمت آسیب دیده اتصال پیدا می کند. بعد از ترمیم استخوان این داربست ها نیز باید با جراحی برداشته شوند.

هم اکنون از طریق پرینتر سه بعدی استخوان هایی را متناسب با قسمت آسیب دیده ایجاد می ‌کنند. با ساخت طبیعی باعث می ‌شود تا پیوند استخوان با نوع استخوان آسیب دیده به راحتی انجام داده شود.

از طریق چاپگر های سه بعدی می توان قسمت آسیب دیده را اسکن کرد. سپس ساختار استخوان قسمت مورد نظر را ایجاد می کنند. این روش دارای مزایای بسیار زیادی می باشد.

مهم ترین مزیت آن ، افزایش سرعت تولید استخوان جدید است و به راحتی نیز قابل جراحی می باشد. استخوان ایجاد شده را از ترکیبات استخوان طبیعی به وجود می آورد که یکی دیگر از مزایای استفاده از پرینتر های سه بعدی است.

استفاده از پرینتر سه بعدی در ساخت استخوان
کاربرد چاپگر سه بعدی در طراحی و ساخت استخوان

استفاده از پرینتر سه بعدی در ساخت وسایل جراحی

بعضی از ابزار های مورد استفاده پزشکان در محیط های بیمارستانی کاربرد های خاصی دارند. این امر باعث شده تا نمونه ‌های مختلفی از ابزار ها از طریق چاپگر های سه بعدی ساخته شود. استفاده از این ابزار ها برای جراحی های خاص سبب شده است تا به راحتی بتوان انواع مختلفی از تجهیزات پزشکی را به وجود آورد.

البته ساخت وسایل و تجهیزات پزشکی از طریق پرینتر سه بعدی به ‌طور گسترده‌ رواج پیدا نکرده است. تنها برای تعداد معدودی از ابزار ها قابل استفاده می باشد. از جمله این ابزار ها می توان به درایور های سوزنی ، هموستات و دستگیره های پوست سر اشاره کرد.

استفاده از چاپگر های سه بعدی در ساخت وسایل پزشکی
کاربرد چاپگر سه بعدی در ساخت تجهیزات پزشکی

استفاده از پرینتر سه بعدی در آزمایشگاه های بیمارستان ها

یکی از کاربرد های بسیار مهم چاپگر های سه بعدی ، استفاده از آن ها در آزمایشگاه های بیمارستان ها است. برخوردار بودن بیمارستان از این فناوری در آزمایشگاه های خود سبب شده تا پزشکان قبل از جراحی و یا در حین جراحی های خاص بتوانند برای بخش های مختلف جراحی از تکنولوژی موجود در چاپگر ها استفاده کنند.

با ساخت و چاپ یک مدل سه بعدی سفارشی از نوع جراحی پزشک ، باعث می شود تا قبل از جراحی خود آن را به طور دقیق بررسی کنند. سپس جراحی را در زمان کمتر و با آگاهی بیشتری انجام دهند.

استفاده از چاپگر های سه بعدی در آزمایشگاه های بیمارستانی
کاربرد چاپگر سه بعدی در آزمایشگاه های بیمارستان ها

استفاده از پرینتر سه بعدی در ساخت غضروف

زمانی که افراد از آرتروز ها و یا بیماری های دیگری که با عدم وجود غضروف در بدن روبرو هستند ، از درد های زیادی رنج می برند. فناوری چاپگر های سه ‌بعدی باعث شده است تا از طریق سلول بیمار ، به عنوان عناصر سازنده آن غضروف جدیدی ایجاد شود. به این صورت ، درد فرد کاهش می یابد و جایگزین غضروف های آسیب دیده می شود.

استفاده از این روش نکته مهمی دارد. استفاده از تکنولوژی چاپگر های سه بعدی و ایجاد غضروف ، به سرعت تبدیل به اعضای جدید بدن نمی شود.

استفاده از چاپگر های سه بعدی در ساخت غضروف
کاربرد چاپگر سه بعدی در ساخت غضروف

استفاده از پرینتر سه بعدی در ساخت قالب قسمت های آسیب دیده بدن

یکی دیگر از مزایای استفاده از چاپگر های سه بعدی ، ساخت قالب ها است. از قالب ها برای قسمت های آسیب دیده بدن استفاده می شود. انعطاف پذیری زیادی در ساخت قالب ها از طریق پرینتر های سه بعدی وجود دارد. همچنین تهویه مناسب بهداشتی و قابل بازیافت بودن قالب ها سبب شده است تا استفاده از پرینتر سه بعدی به یکی از روش های بسیار محبوب اصلاح قسمت های آسیب دیده شود.

عملکرد چاپگر های سه بعدی در طراحی قالب های سفارشی با اسکن کردن اندام آسیب دیده انجام داده می شود. امروزه بسیاری از پزشکان از این تکنولوژی استفاده می کنند.

استفاده از چاپگر های سه بعدی در ساخت قالب ها
کاربرد چاپگر سه بعدی در ساخت قالب ها

کاربرد پرینتر سه بعدی به موارد گفته شده اختصاص نمی یابد. استفاده بسیار زیادی دارند که در این بخش تنها تعدادی از آن ها را معرفی کردیم.

کاربرد پرینتر های سه بعدی در دندانپزشکی

استفاده از چاپگر های سه بعدی در انجام امور دندانپزشکی باعث شده است تا دقت کار برای پزشکان افزایش پیدا کند. همچنین کار کردن در این حوزه برای دندانپزشکان نیز راحت شده است.

استفاده از تکنولوژی چاپگر های سه بعدی در حوزه دندانپزشکی فرآیند کار را سرعت بخشیده است. این امر خود نیز باعث کاهش زمان ترمیم دندان بیمار شده است.

استفاده و کاربرد پرینتر های سه بعدی در حوزه دندانپزشکی نیز بسیار زیاد و ‌متداول است. در این بخش تعدادی از آن ها را معرفی کرده ایم.

استفاده از پرینتر های سه بعدی در ساخت ایمپلنت

در بخش دندانپزشکی و حوزه ایمپلنت برای این که یک مدل جایگزین برای دندان های نداشته بیمار به وجود آید از فناوری پرینتر سه بعدی استفاده می ‌شود. استفاده از این تکنولوژی باعث می‌ شود تا پزشکان با دقت بیشتری جایگزینی دندان ها را انجام دهند.

استفاده از چاپگر های سه بعدی در ساخت ایمپلنت
کاربرد چاپگر سه بعدی در ساخت ایمپلنت

همچنین استفاده از این روش علاوه بر کم هزینه تر بودن آن نسبت به سایر روش های سنتی ، به عنوان یکی از روش های بسیار ساده و سریع نیز معرفی شده است.

استفاده از پرینتر های سه بعدی در ساخت براکت های ارتودنسی

یکی از کاربرد های مهم استفاده از چاپگر های سه بعدی در حوزه دندانپزشکی ، ساخت براکت های ارتودنسی است.

در ساخت براکت ها از طریق پرینتر های سه بعدی نسبت به براکت های فلزی مزایای زیادی وجود دارد. ضد حساسیت و قابلیت جدا شدن براکت ها مهم ترین مزایای آن هاست.

استفاده از چاپگر های سه بعدی در ساخت براکت های ارتودنسی
کاربرد چاپگر سه بعدی در ساخت براکت های ارتودنسی

همچنین از طریق چاپگر های سه بعدی ، زمان ساخت روکش دندان به میزان زیادی کاهش یافته است. در روش های سنتی ، برای قالب گیری از فرم دندان ها زمان زیادی صرف می شود.

هم اکنون با استفاده از پرینتر های سه بعدی به راحتی فرم فک را اسکن می کنند. یک فایل دیجیتالی به دست می آید و از طریق آن اقدامات لازم را برای دندان های فرد انجام می دهند.

استفاده از پرینتر های سه بعدی در ساخت دندان های مصنوعی و پروتز ها

در روش های سنتی برای ساخت دندان مصنوعی زمان زیادی صرف می شود. در این مدت بیمار بدون دندان باقی می ماند. استفاده از فناوری پرینتر های سه بعدی ، زمان ساخت دندان مصنوعی را بسیار کاهش داده است. با اسکن کردن فک دهان فرد به سرعت و بلافاصله دندان مصنوعی و یا پروتز آن ساخته می شود.

استفاده از چاپگر های سه بعدی در ساخت دندان مصنوعی
کاربرد چاپگر سه بعدی در ساخت دندان مصنوعی

مهم ترین مزایای استفاده از پرینتر های سه بعدی در حوزه دندانپزشکی کاهش خطا ، ساخت دندان در زمان کوتاه و کاهش مراجعه مکرر بیمار است.

با به کارگیری پرینتر های سه بعدی در حوزه های پزشکی و دندانپزشکی از چه مواد اولیه ای استفاده می شود؟

در چاپگر های سه بعدی مواد مختلفی استفاده می‌شود که شامل رزین ، پلاستیک ، فلزات و مواد دیگر است. مواد استفاده شده با توجه به نوع چاپگر تفاوت پیدا می کند.

در صورتی که بخواهید با پرینتر سه بعدی و انواع پرینتر سه بعدی و نوع مواد اولیه پرینتر های سه بعدی آشنا شوید ، به آدرس زیر مراجعه کنید. با مطالعه مقاله مورد نظر می توانید اطلاعات دلخواه خود را به دست آورید. با مراجعه به سایت پادافن به سایر مقالات دیگر نیز می توانید دسترسی داشته باشید.

نتیجه گیری

در این مطلب کاربرد پرینتر های سه بعدی را معرفی کرده ایم. چاپگر های سه بعدی کاربرد های زیادی در حوزه های مختلفی دارند. در این بخش به معرفی کاربرد چاپگر های سه بعدی در حوزه های پزشکی و دندانپزشکی پرداختیم. در ادامه نیز مواد اولیه که در پرینتر سه بعدی در حوزه پزشکی و دندانپزشکی استفاده می شود را معرفی کردیم.

بخش پرسش و پاسخ

از اینکه بتوانیم به شما کمک کنیم خوشحال خواهیم شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام و نام خانوادگی *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
      محاسبه حمل و نقل
      اعمال کوپن